Biotisztítás Fonyód logo

Folttisztítás házilag? Ne tegye!

Miért nem ajánljuk?

Gyakran megesik, hogy kedvenc bútorunk, szőnyegünk, fotel vagy ülőgarnitúra kárpitja foltos lesz. Leggyakrabban zsíros/olajos étel, kávé, vörösbor, bogyós gyümölcs, rúzs, kenőcs, vér vagy más egyéb elszíneződést okozó paca éktelenkedik rajta. Ezek eltávolítására különféle házi praktikák keringetek a neten. A gyártók pedig mindenféle habot, folttisztító szereket, porokat, géleket kínálnak, és ne is említsük a híres szódabikarbónát. Miért nem ajánljuk egyiket sem?

Hogyan is lehetne tiszta valami anélkül, hogy a szert kimossuk az anyagból? A szennyeződést és tisztítószereket vízzel lehet hatékonyan feloldani és eltávolítani. Gondoljon csak bele, hogy ruháit sem hordaná úgy, hogy a különféle vegyi anyagokat nem öblíti ki belőle. Ugyanígy bútoraiban sem maradhatnak benne. Nemcsak egészsége védelme érdekében, de magát a szövetet is károsíthatják a maradék vegyszerek, vagy más, a házilagos tisztítás során használt anyagok. Ezek a szövet szerkezetét meggyengíthetik, vagy színeit kifakíthatják. A bennmaradt anyagok ráadásul szinte vonzzák a koszt, a folt újból visszatér.

Folttisztítás házilag

A házi praktikák hátrányai

Munkánk során sajnos sok helyen találkozunk a házilag tisztított kanapékkal, ülőgarnitúrákkal, fotelekkel, matracokkal vagy szőnyegekkel, amelyeknél a nem megfelelő módszerekkel álltak neki a feladatnak. Minden anyag más és más, így először célszerű kis területen megpróbálni eltávolítani a foltot a házilag kiválasztott anyaggal, hogy megbizonyosodjon, hogy az anyag nem sérül-e. Amit mindenképpen el kell kerülni, az a bútorszövet károsodása, vagyis a negatív folt kialakulása.

Soha ne próbálkozzon ismeretlen hatású anyagokkal, vegyszerekkel vagy más házi praktikákkal. Ha maga a szövet színe fakul meg, azt már semmilyen módszerrel nem lehet többé eltüntetni, a hatás marandó és végleges. Ha mindenképpen valamennyire szeretné tisztítani a foltot, akkor sima vizes ronggyal vagy szivaccsal törölje le a rákerült szennyeződést.

Cselekedjen mielőbb

Ami fontos, hogy ne hagyja, hogy a foltok beleszáradjanak a kárpitba, mert minél tovább halogatja valaki a tisztítást, annál nehezebben lehet kiszedni. A kifröccsent vörösbort, vagy más makacs szennyeződést a lehető leghamarabb itassa fel, törölje le, amennyire csak tudja. Jobb esetben így akár percek alatt nyom nélkül el tudja tüntetni a szennyeződést, mielőtt az foltot hagyna.

A drága bolti szerekkel csak az idejét és pénzét pazarolja, mert a végeredmény soha nem lesz tökéletes, és végül jobb esetben úgyis kárpittisztító szakembert, rosszabb esetben kárpitost kell hívnia, vagy új bútorra költheti megtakarított pénzét.

Az ipari kárpittisztítás módszereinkkel nem csak a foltot, de az egész bútort újjá varázsoljuk. Biztos lehet benne, hogy a legjobb végeredményt kapja. Mi mindig egyben tisztítunk, különben a kitisztított felület elütne a többi, szennyezett bútorfelülettől.